Per 30 juni 2021 is het verplicht om een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken bij een ingrijpende renovatie. Hernieuwbare energie opwekken kan met zonnepanelen of warmtepompen. Lees hier alles over deze nieuwe verplichting.
Samen verduurzamen vanaf 30 juni 2021
Deze verplichting vloeit voort uit de EU-richtlijn Renewable Energy Directive II (RED II). In deze richtlijn hebben de EU lidstaten afgesproken dat er een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie voorgeschreven moet worden bij ingrijpende renovaties.
De RED II richtlijn komt voort uit het Klimaatakkoord van 2019 waarin afgesproken is dat in 2030 70% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komt. Dat moet gebeuren door windturbines op zee en land, zonnepanelen en zonneparken, elektrisch rijden en door olie en gas in de industrie te vervangen door schone stroom.
Samen zorgen we voor de verduurzaming van onze samenleving en het behalen van de klimaatdoelstellingen. De maatregel klinkt wellicht ingrijpend, maar in de praktijk valt het vaak mee. Denk aan het vervangen van een dak of de vervanging van de verwarming. Plaats direct zonnepanelen of een warmteboiler en uw voldoet aan de nieuwe maatregel. U draagt bij aan het verduurzamen van de maatschappij en bespaart op uw energierekening: win-win!
Wanneer is een verbouwing een ingrijpende renovatie?
Niet iedere verbouwing of renovatie is een ingrijpende renovatie en moet zich aan deze nieuwe maatregel houden. U bent verplicht om hernieuwbare energie op te wekken als:
- De verwarming-of koelinstallatie onderdeel uitmaakt van de verbouwing. Denk aan het installeren van een ventilatiesysteem, vloerverwarming of het vervangen van radiatoren.
- U 25% of meer van de oppervlakte van de gebouwschil renoveert (vernieuwd, veranderen of vergroten). De gebouwschil zijn omhullende elementen die het beschermde volume omsluiten, zoals gevels, vloeren, daken en buitenschrijnwerk. De maatregel is dus niet van toepassing bij de isolatie van spouwmuren.
- De terugverdientijd van de hernieuwbare energie installatie maximaal 10 jaar bedraagt.
In beginsel geldt de verplichting van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie dus enkel voor bestaande gebouwen die ingrijpend gerenoveerd worden, waarbij de verwarming- of koelinstallatie onderdeel uitmaakt van de renovatie en de terugverdientijd van de duurzame energie installatie maximaal 10 jaar is.
Handhaving van de maatregel
De gemeente toetst uw vergunningsaanvraag o.a. aan de eis voor een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie. Indien uw verbouwing binnen deze maatregel valt, zal de gemeente u op de hoogte stellen.
Hernieuwbare energie opwekken met zonnepanelen
Door de installatie van zonnepanelen voldoet u aan de verplichting om een minimale hoeveelheid energie op te wekken. Bovendien leveren zonnepanelen ook een lagere energierekening op. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 5 tot 7 jaar, afhankelijk van het type woning of bedrijfspand.
Hernieuwbare energie opwekken en ABC zonnepanelen
Moet u voldoen aan de nieuwe maatregel? ABC Zonnepanelen helpt u graag met het opwekken van hernieuwbare energie door middel van zonnepanelen. Wist u dat er in Nederland diverse financiële regelingen zijn om de aanschaf aantrekkelijk te maken? Wij adviseren en helpen u graag. Stuur uw vraag per mail naar info@abczonnepanelen.nl.