overig

Hoe verreken ik m'n verbruik & opbrengst met het energiebedrijf?

Hoeveel uw zonnepanelen opleveren en wat een energiebedrijf hiermee doet, hangt af van meerdere factoren. Er zit namelijk een verschil in de opbrengst van zonnepanelen berekenen en het rendement van zonnepanelen berekenen. Daarnaast heeft ieder energiebedrijf een eigen manier van het verwerken van de opbrengst.

De opbrengst van zonnepanelen berekenen

Wanneer u de opbrengst van uw zonnepanelen wilt berekenen, hangt dit af van verschillende factoren maar het komt neer op het aantal kWh dat een zonnepaneel opwekt. Dit kunt u gemakkelijk berekenen aan de hand van de volgende formule:

(Wp van het zonnepaneel) x (de instralingsfactor voor Nederland van gemiddeld 0,85)

Het rendement van zonnepanelen berekenen

Met het rendement van uw zonnepanelen berekenen, bedoelen we de hoeveelheid zonlicht die omgezet wordt in energie óf wat uw zonnepanelen financieel opleveren. Dit hangt af van het aantal zonnepanelen, de stand van uw dak, het type zonnepanelen en eventuele schaduwbronnen in de omgeving. Er zijn verschillende tools online beschikbaar die worden aangeboden door bijvoorbeeld energiebedrijven zelf om uw persoonlijke rendement te berekenen.

Energie verrekenen met energiebedrijf

Het eerste wat u moet doen is bij uw netbeheerder en bij uw energiebedrijf aanmelden dat u van plan bent om zonnepanelen te installeren. Laat u informeren of uw meterkast geschikt is voor het aansluiten van zonnepanelen en of u deze moet laten omvormen of niet.

Wanneer u alles op de juiste manier laat installeren of zelf installeert, kunt u uw zonnepanelen (laten) aansluiten. Omdat u van te voren alles heeft afgestemd met uw energiebedrijf hoeft u hier verder niets meer voor te doen.

Als uw set zonnepanelen voldoende vermogen heeft, zal deze overdag meer energie opleveren dan dat er op dat moment wordt verbruikt. Overdag gaat de meter dus achteruit en 's nachts vooruit. Het verschil wordt automatisch verrekend met uw energiebedrijf.

Vraag het ABC Zonnepanelen

Bent u benieuwd wat het rendement is van uw zonnepanelen? Of weet u niet goed waar u rekening mee moet houden wanneer u uw zonnepanelen aan gaat melden bij uw netbeheerder en energiebedrijf? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze helpdesk. Bij ABC Zonnepanelen helpen wij u graag! Stuur uw vraag per mail naar info@abczonnepanelen.nl