overig

Zonnepanelen verzekeren, hoe werkt het?

We krijgen vaak de vraag of het nodig is om voor zonnepanelen een extra verzekering af te sluiten. Zonnepanelen zijn een grote investering en dus begrijpen we dat u deze graag goed verzekerd tegen schade, diefstal of andere omstandigheden.

In Nederland is het vaak niet nodig om extra een verzekering af te sluiten voor zonnepanelen omdat deze al onder bestaande verzekeringen die u mogelijk al heeft vallen.

Zonnepanelen verzekering: Mogelijke bestaande verzekeringen

Voor zonnepanelen die aan uw woning zijn bevestigd, valt de schade meestal onder de opstalverzekering (woonhuisverzekering). Het is echter belangrijk om de polisvoorwaarden van uw opstalverzekering te controleren om er zeker van te zijn dat zonnepanelen expliciet zijn opgenomen in de dekking. Indien dit niet het geval is, kan het verstandig zijn om een aanvullende dekking of een specifieke zonnepanelenverzekering te overwegen.

Als uw zonnepanelen niet aan uw woning zijn bevestigd, maar bijvoorbeeld op een losstaande schuur of carport zijn geïnstalleerd, kunnen ze mogelijk onder de inboedelverzekering vallen. Controleer ook hier de polisvoorwaarden en informeer bij je verzekeraar om de juiste dekking te waarborgen.

Moet ik zonnepanelen melden bij de verzekering?

Als u zonnepanelen installeert, is het over het algemeen verstandig om deze toevoeging aan uw verzekeraar te melden. Hoewel dit niet in alle gevallen verplicht is, kan het niet melden van de zonnepanelen aan uw verzekering gevolgen hebben als zich schade voordoet.

Hier zijn enkele redenen waarom u uw zonnepanelen bij de verzekeraar zou moeten melden:

  • Juiste dekking: Door uw verzekeraar op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van zonnepanelen, kunt u ervoor zorgen dat de panelen worden gedekt door de juiste verzekering.
  • Schadevergoeding: Als er zich schade voordoet aan uw zonnepanelen, kan u in aanmerking komen voor een vergoeding van de verzekering als ze zijn opgenomen in de dekking.
  • Premie-aanpassing: Het melden van de zonnepanelen kan van invloed zijn op uw premie.

Het is altijd het beste om transparant te zijn en uw verzekeraar op de hoogte te stellen van elke belangrijke verandering in uw woning, waaronder de installatie van zonnepanelen. Neem contact op met uw verzekeraar of een verzekeringsadviseur om de specifieke vereisten en dekkingsopties te bespreken die beschikbaar zijn voor uw zonnepanelen. Dit helpt om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen en ervoor te zorgen dat uw goed bent beschermd.

Wij van ABC Zonnepanelen helpen u graag

Komt u er niet uit met uw opstalverzekering of wilt u precies weten wat u moet uitleggen aan uw verzekeraar? Bij ABC Zonnepanelen bieden we altijd vrijblijvend advies aan. Neem contact op met onze helpdesk.