overig

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract, ook bekend als een flexibel energiecontract, houdt in dat de tarieven voor elektriciteit per uur en voor gas per dag variëren. Deze tarieven worden altijd een dag van tevoren bekendgemaakt. Het dynamische tarief wordt bepaald op de spotmarkt, waar de prijzen dagelijks fluctueren. Onder een dynamisch energiecontract betaalt u als klant dezelfde prijs als energieleveranciers om energie in te kopen. Daarnaast is er geen vaste looptijd voor een dynamisch energiecontract.

Dynamische energiecontracten

U betaalt een vast bedrag voor een jaar lang onbeperkte toegang tot een sportschool. Klinkt logisch? Toch doet u precies dat met een vast energiecontract. Terwijl de energieprijzen zo schommelen. Met een dynamisch energiecontract werkt dat anders.

Wanneer u een energiecontract afsluit, heeft u meestal de keuze tussen een vast of variabel tarief per kilowattuur (kWh) of kubieke meter (m3) gas voor een bepaalde periode. Met een vast tarief blijft de prijs gedurende de hele contractperiode hetzelfde, wat een gevoel van veiligheid geeft omdat u niet voor verrassingen komt te staan. Echter, dit betekent ook dat u mogelijk te veel betaalt.

Bij een variabel contract kan het tarief bijvoorbeeld om de zes maanden veranderen. Het verschil tussen dynamische energiecontracten en vaste of variabele contracten ligt in de manier waarop het tarief gedurende de looptijd wordt vastgesteld.

Zo verschillen vaste en dynamische energieprijzen

Energiebedrijven produceren soms hun eigen energie, maar kopen meestal energie in, bijvoorbeeld van windmolenparken. Ze verkopen deze elektriciteit vervolgens aan hun klanten tegen een vaste prijs per kWh, terwijl het energiebedrijf variabele prijzen betaalt voor de inkoop. Deze prijzen worden bepaald door vraag en aanbod. Tijdens de avonduren is er een piek in de vraag, wat resulteert in hogere prijzen. Overdag, wanneer de vraag lager is, zijn de prijzen juist lager. Af en toe kan de inkoopprijs hoger zijn dan de verkoopprijs, wat energiebedrijven geld kost. Echter, gedurende het grootste deel van de dag blijft de prijs lager.

Voor meer informatie over energiecontracten, tarieven en andere gerelateerde onderwerpen, nodigen we u uit om contact op te nemen met onze klantenservice. U kunt ons bereiken via telefoon, e-mail of onze website. Ons team staat klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van de nodige informatie om een weloverwogen beslissing te nemen over uw energiecontract.