Om zelfvoorzienend te zijn met zonne-energie, zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals uw energieverbruik, het rendement van zonnepanelen en de zonuren op uw locatie. Hier zijn de belangrijkste stappen om een ruwe schatting te maken:
- Bepaal uw energieverbruik per maand aan de hand van uw elektriciteitsrekeningen.
- Onderzoek het gemiddelde aantal zonuren per dag of jaar in uw regio.
- Bereken de dagelijkse opwekking die nodig is door het jaarlijkse energieverbruik te delen door het gemiddelde aantal zonuren.
- Houd rekening met de efficiëntie van zonnepanelen, die meestal tussen 15% en 20% ligt.
- Bereken het benodigde totale vermogen aan zonnepanelen door het dagelijkse energieverbruik te delen door de efficiëntie van de panelen.
- Raadpleeg de specificaties van de zonnepanelen en deel het totale benodigde vermogen door het vermogen per zonnepaneel om een schatting te maken van het aantal benodigde zonnepanelen.
Het is belangrijk om te onthouden dat dit een ruwe schatting is en dat er andere factoren zijn om te overwegen.
Kan ik zelfvoorzienend zijn met zonnepanelen?
Ja, het is mogelijk om zelfvoorzienend te zijn met zonnepanelen, maar dit hangt af van verschillende factoren. Om zelfvoorzienend te zijn, moet u zonnepanelen installeren die voldoende elektriciteit produceren om te voorzien in je energiebehoefte. Dit hangt af van uw energieverbruik, de efficiëntie van de zonnepanelen en de beschikbare zonuren op uw locatie.
Wat is zelfvoorzienend?
Zelfvoorzienend zijn betekent dat u in staat bent om in uw eigen behoeften te voorzien zonder afhankelijk te zijn van externe bronnen of diensten. Het houdt in dat u zelfstandig bent op gebieden zoals voedsel, water, energie en andere essentiële aspecten van het dagelijks leven.
Bijvoorbeeld, op het gebied van energie kunt u zelfvoorzienendheid bereiken door het opwekken van uw eigen elektriciteit, meestal door middel van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, windturbines of waterkracht. Dit stelt u in staat om onafhankelijk te zijn van het openbare elektriciteitsnet en uw eigen energie te produceren en te gebruiken.
Voordelen van zelfvoorzienend zijn
De kosten voor het opwekken van zonne-energie zijn de laatste jaren gedaald waardoor het voor een steeds bredere doelgroep interessant is om zonnepanelen aan te leggen. Door middel van de zonnepanelen kunt u bijvoorbeeld een elektrische boiler opwarmen waardoor u warm water krijgt. Ook kunt u er gemakkelijk uw elektrische apparatuur opladen.
Eventuele nadelen
Wanneer het bewolkt is wekken de zonnepanelen minder energie en dus minder stroom op. Wanneer u zelfvoorzienend wilt zijn, bent u afhankelijk van de stroom van uw zonnepanelen. Een back-up systeem is hiervoor essentieel, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het verbruik. Kies ervoor om dit systeem aan te schaffen zodat u volledig zelfvoorzienend kunt blijven.
Weten of u zelfvoorzienend kunt leven?
Wij denken graag met u mee! Kom met ons in contact, we denken graag met u mee. We zullen u deskundig advies geven waardoor u de beste keuzes kunt gaan maken. U kunt ons bereiken via info@abczonnepanelen.nl.