overig

Wat zijn PV panelen of fotovoltaïsche zonnepanelen?

PV-panelen, of fotovoltaïsche zonnepanelen, zijn apparaten die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Ze bestaan uit een reeks fotovoltaïsche cellen gemaakt van halfgeleidermaterialen zoals silicium. Wanneer zonlicht op deze cellen valt, creëert het een elektrische stroom. Dit fenomeen staat bekend als het fotovoltaïsche effect, en het is de basis van de werking van zonnepanelen.

Wat houdt fotovoltaïsch in?

Het woord "fotovoltaïsch" is samengesteld uit twee delen van de Griekse oorsprong:

  • "Foto" komt van het Griekse woord "phos" of "photos," wat "licht" betekent.
  • "Voltaïsch" is afgeleid van "Volta," vernoemd naar Alessandro Volta, een Italiaanse natuurkundige die bekend staat om zijn bijdragen aan de ontwikkeling van elektriciteit en batterijen.

Samengevoegd verwijst "fotovoltaïsch" dus naar het proces waarbij licht wordt omgezet in elektrische energie, zoals het geval is in fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze panelen maken gebruik van het fotovoltaïsche effect, waarbij lichtdeeltjes, of fotonen, op een halfgeleidermateriaal in de panelen vallen en elektronen in dat materiaal in beweging brengen, wat resulteert in de opwekking van elektriciteit. Het woord "fotovoltaïsch" wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar technologieën en apparaten die zonne-energie omzetten in elektrische energie, zoals zonnepanelen.

Wat is PV?

Vanuit de Engelse term van "fotovoltaïsch": Photo-Voltaic komt de afkorting PV. PV panelen is de technische benaming voor zonnepanelen die door middel van zonlicht stroom kunnen opwekken. De cellen in een PV-paneel zijn de bekendste en meest toegepaste zonnecellen. Een aantal van deze cellen, vaak in veelvoud van twaalf, worden in een paneel gemonteerd die daardoor de benaming van een PV-paneel krijgt.

Wat zijn typen PV panelen?

Wanneer we het hebben over zonnecellen, zijn er twee typen waarin we onderscheid maken. Dit zijn de monokristallijne, polykristallijne en amfore technologie zonnecellen. Het verschil tussen de zonnecellen zit hem vooral in het rendement; monokristallijne zonnecellen hebben een hoger rendement. Wilt u graag meer weten over deze zonnecellen? Op onze veelgestelde vragen pagina beantwoorden wij al uw vragen.

Vraag een offerte aan

Wilt u graag zonnepanelen aan gaan schaffen? ABC Zonnepanelen helpt u graag verder. Ontdek de mogelijkheden op onze website of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan. Wij denken graag met u mee en zullen u van deskundig advies voorzien. Dankzij onze jarenlange ervaring weten we goed wat aansluit bij uw wensen, hier zullen wij ten alle tijden rekening mee houden.