overig

Wat is een omvormer?

Een omvormer voor zonnepanelen is eigenlijk een apparaat dat helpt om de elektriciteit die wordt geproduceerd door zonnepanelen, bruikbaar te maken voor huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet.

Hoe werkt een omvormer

Zonnepanelen wekken gelijkstroom (DC) op, wat een speciaal type elektriciteit is. Maar de meeste apparaten in ons huis werken op wisselstroom (AC). Dus, de omvormer neemt die gelijkstroom en zet het om in wisselstroom, zodat we het kunnen gebruiken voor onze apparaten en het aan het elektriciteitsnet kunnen leveren.

Het doel van de omvormer is dus om ervoor te zorgen dat de elektriciteit die door de zonnepanelen wordt opgewekt, compatibel is met de elektriciteitsvorm die we normaal gesproken gebruiken. Hierdoor kunnen we de opgewekte zonne-energie benutten en besparen op onze energierekening.

Welke omvormer moet ik hebben?

Er zijn verschillende soorten omvormers die worden gebruikt in zonne-energiesystemen. De belangrijkste typen omvormers zijn:

  • String-omvormers: Dit zijn de meest gebruikte omvormers in zonne-energiesystemen. Ze worden gebruikt bij systemen waarbij meerdere zonnepanelen in serie zijn geschakeld, zogenaamde 'strings'. Een string-omvormer ontvangt de gelijkstroom van alle panelen in een string en zet deze om in wisselstroom. Wij bieden de Sunny Boy aan.
  • Centrale omvormers: Deze omvormers worden vaak gebruikt bij grotere zonne-energiesystemen, zoals commerciële of grote residentiële installaties. Ze werken op een vergelijkbare manier als string-omvormers, maar ze ontvangen de gelijkstroom van meerdere strings van zonnepanelen. Centrale omvormers hebben meestal een hoger vermogensbereik en kunnen een grote hoeveelheid zonne-energie omzetten.
  • Micro-omvormers: In tegenstelling tot string-omvormers en centrale omvormers, worden micro-omvormers individueel aan elk zonnepaneel gekoppeld. Dit betekent dat elk paneel zijn eigen omvormer heeft. Micro-omvormers worden gewaardeerd vanwege hun vermogen om de prestaties van elk afzonderlijk paneel te optimaliseren en de invloed van schaduw of andere belemmeringen te verminderen. Wij werken met de micro omvormers van Enphase.
  • Optimizers: Optimizers zijn apparaten die worden gebruikt in combinatie met string-omvormers. Ze worden geplaatst op de achterkant van elk zonnepaneel en optimaliseren de energieopbrengst van elk paneel afzonderlijk. Ze verminderen het vermogensverlies als gevolg van schaduw of ongelijke prestaties van panelen binnen een string.

Het juiste type omvormer dat wordt gebruikt, hangt af van de specifieke vereisten en kenmerken van het zonne-energiesysteem, zoals de grootte van het systeem, het aantal panelen en eventuele schaduwproblemen. Een professionele installateur kan adviseren welk type omvormer het meest geschikt is voor een specifieke installatie.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Hebben wij u kunnen overtuigen om zonnepanelen aan te schaffen en bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Vraag gemakkelijk een offerte aan op onze website. Wij denken met u mee en zullen u van deskundig advies voorzien. Hierdoor zult u uiteindelijk de beste zonnepanelen voor uw woning kiezen die wij graag voor u installeren. ABC Zonnepanelen biedt u een perfecte service. Neem contact met ons op via info@abczonnepanelen.nl