overig

Hoeveel levert een zonnepaneel op?

Een zonnepaneel kan verschillende hoeveelheden energie opwekken, afhankelijk van factoren zoals de grootte en efficiëntie van het paneel, de geografische locatie, de oriëntatie ten opzichte van de zon, de hoeveelheid zonlicht en eventuele schaduw. De energieopbrengst van een zonnepaneel wordt meestal gemeten in kilowattuur (kWh) per kilowattpiek (kWp).

Over het algemeen kan een typisch zonnepaneel van 1 kWp in een gebied met goede zonnestraling jaarlijks gemiddeld tussen de 800 kWh en 1.200 kWh elektriciteit produceren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit een ruwe schatting is en de werkelijke opbrengst kan variëren.

De efficiëntie van zonnepanelen is de afgelopen jaren verbeterd, wat betekent dat modernere panelen mogelijk een hogere opbrengst hebben dan oudere modellen. Het is ook mogelijk om de energieopbrengst te vergroten door het installeren van een groter aantal panelen of door de oriëntatie en hellingshoek te optimaliseren.

Hoeveel energie levert een zonnepaneel op?

Wanneer er veel zonne-uren zijn en de invalshoek goed is, is dit in combinatie met hoge temperaturen een ideale situatie om energie op te wekken. Om dit over heel Nederland uit te spreken is lastig, omdat het westen van Nederland bijvoorbeeld al meer zonne-uren heeft dan het oosten. Ondanks dat, kan over het algemeen gesteld worden dat 1 Wp in Nederland een opbrengst heeft van circa 0,85 kWh per jaar.

Opbrengst van uw zonnepanelen berekenen

Met deze formule is het gemakkelijk uit te rekenen wat zonnepanelen opleveren:

(Wp van het zonnepaneel) x (de instralingsfactor voor Nederland van gemiddeld 0,85) = opbrengst in kWh

Tegenwoordig leveren de Monokristallijne en Polykristallijne zonnepanelen ongeveer 250 Wp en meer op. Als dit vermenigvuldigd wordt met 0,85 kunt u uitrekenen hoeveel kWh dit per zonnepaneel is.

We bieden u ook meer uitleg over deze formule en toelichting over het  verbruik van een gemiddeld gezin in Nederland om u een beter beeld te geven van de waarde van de energie van uw zonnepanelen.

Vraag het ABC Zonnepanelen

Wilt u meer weten over het vermogen van uw zonnepanelen of weet u niet hoeveel Wp uw zonnepanelen produceren? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze helpdesk. Bij ABC Zonnepanelen helpen wij u graag! U kunt ons bereiken via info@abczonnepanelen.nl.