overig

Wat is het verschil tussen een polykristallijn en monokristallijn zonnepaneel?

Polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen zijn twee verschillende soorten fotovoltaïsche panelen die worden gebruikt om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Ze verschillen voornamelijk in de structuur van het materiaal waaruit ze zijn opgebouwd, evenals in enkele prestatiekenmerken. We vertellen u graag meer over de verschillen ertussen.

Monokristallijn zonnepaneel

Een monokristallijn zonnepaneel is een type fotovoltaïsch paneel dat is vervaardigd uit monokristallijne siliciumwafers. Hier zijn enkele kenmerken en voordelen van monokristallijne zonnepanelen:

 • Kristalstructuur: Monokristallijne panelen worden gemaakt van één enkel kristalstructuur. Dit betekent dat elk zonnecel in het paneel bestaat uit een enkel kristal, waardoor ze een uniforme en donkerzwarte kleur hebben.
 • Efficiëntie: Monokristallijne zonnepanelen staan bekend om hun hoge efficiëntie. Ze kunnen een grotere hoeveelheid zonne-energie omzetten in elektriciteit in vergelijking met polykristallijne panelen. Over het algemeen hebben monokristallijne panelen een efficiëntiebereik van 15% tot 22% of zelfs hoger, afhankelijk van het merk en het model.
 • Ruimte-efficiëntie: Monokristallijne panelen hebben doorgaans een hogere vermogensdichtheid, wat betekent dat ze meer vermogen kunnen genereren in een kleiner oppervlak. Dit kan voordelig zijn als u beperkte dakruimte hebt.
 • Lange levensduur: Monokristallijne panelen hebben een lange levensduur, meestal meer dan 25 jaar. Ze zijn robuust en bestand tegen weersinvloeden.
 • Prestaties bij hoge temperaturen: Monokristallijne panelen behouden doorgaans een groter deel van hun nominale vermogen bij hoge temperaturen in vergelijking met sommige andere zonnepaneeltechnologieën.
 • Esthetiek: Vanwege hun uniforme zwarte kleur worden monokristallijne panelen vaak als esthetisch aantrekkelijker beschouwd dan polykristallijne panelen.
 • Kosten: Historisch gezien waren monokristallijne panelen duurder om te produceren dan polykristallijne panelen. Echter, de prijsverschillen zijn de afgelopen jaren kleiner geworden, en monokristallijne panelen zijn nu competitief in termen van kosten.

Hoewel monokristallijne zonnepanelen veel voordelen hebben, is het belangrijk op te merken dat de keuze tussen monokristallijn en andere technologieën afhangt van verschillende factoren, waaronder het beschikbare budget, de beschikbare ruimte en de specifieke behoeften van het zonne-energiesysteem. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een zonne-energieprofessional om de beste keuze te maken voor uw specifieke situatie.

Polykristallijn zonnepaneel

Een polykristallijn zonnepaneel is een type fotovoltaïsch paneel dat is vervaardigd uit polykristallijne siliciumwafers. Hier zijn enkele kenmerken en voordelen van polykristallijne zonnepanelen:

 • Kristalstructuur: Polykristallijne panelen worden gemaakt van meerdere kristallen die willekeurig zijn gerangschikt. Hierdoor hebben ze een blauwachtige tint en een minder uniforme uitstraling dan monokristallijne panelen.
 • Kosten: Polykristallijne zonnepanelen hebben doorgaans lagere productiekosten dan monokristallijne panelen. Dit heeft geleid tot een breed scala aan beschikbare polykristallijne panelen en maakt ze vaak een kosteneffectieve keuze.
 • Efficiëntie: Over het algemeen hebben polykristallijne zonnepanelen een lagere efficiëntie in vergelijking met monokristallijne panelen. Hun efficiëntiebereik varieert meestal van 13% tot 16%, afhankelijk van het merk en het model.
 • Ruimte-efficiëntie: Polykristallijne panelen hebben meestal een lagere vermogensdichtheid dan monokristallijne panelen, wat betekent dat ze meer ruimte op het dak nodig hebben om dezelfde hoeveelheid energie te genereren.
 • Prestaties bij hoge temperaturen: Polykristallijne panelen kunnen iets gevoeliger zijn voor temperatuurstijgingen dan monokristallijne panelen, wat kan leiden tot een iets groter vermogensverlies bij hoge temperaturen.
 • Levensduur: Net als monokristallijne panelen hebben polykristallijne panelen een lange levensduur, meestal meer dan 25 jaar, en zijn ze bestand tegen de elementen.
 • Esthetiek: Sommige mensen geven de voorkeur aan de blauwe kleur en de niet-uniforme uitstraling van polykristallijne panelen, terwijl anderen de uniforme zwarte uitstraling van monokristallijne panelen aantrekkelijker vinden.
 • Milieuvriendelijkheid: Polykristallijne zonnepanelen zijn over het algemeen milieuvriendelijk in termen van hun productieproces en hun vermogen om hernieuwbare energie op te wekken zonder de uitstoot van broeikasgassen.

De keuze tussen monokristallijn en polykristallijn hangt af van verschillende factoren, waaronder budget, beschikbare ruimte, efficiëntiebehoeften en persoonlijke voorkeuren. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een zonne-energieprofessional om het meest geschikte type zonnepaneel voor uw specifieke situatie te bepalen.

Vraag een offerte aan

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een offerte aan via onze website en ontdek wat er mogelijk is voor uw woning. Onze adviseurs denken graag met u mee en zullen zorgvuldig bekijken welke zonnepanelen het best op het dak geïnstalleerd kunnen worden. Ons uitgebreide assortiment biedt voldoende mogelijkheden voor iedere woning, waaronder die van u. Neem contact op, wij helpen u graag verder.