overig

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Een eerlijk antwoord: dat kunnen we niet precies zeggen. De oplaadkosten zijn o.a. afhankelijk van de energieprijzen, het type elektrische auto, oplaadplaats en de eventuele kosten voor een laadpas. We geven u wel graag een indicatie op basis van de oplaadtypes. 

Thuis opladen

Het thuis opladen van uw elektrische auto is de goedkoopste manier, zeker in combinatie met zonnepanelen (dan is de stroom gratis). Indien u geen zonnepanelen heeft betaalt u enkel de kilowattuurprijs aan uw energieleverancier. De gemiddelde kilowattuurprijs is € 0,22 (aug. 2021). Dit komt neer op iets minder dan € 0,04 per kilometer.

Openbaar opladen

Wanneer u de elektrische auto onderweg bij een openbare laadpaal oplaad betaalt u doorgaans meer per kWh. Prijzen variëren tussen de € 0,30 en € 0,60 per kWh (aug 2021).

Sinds juli 2021 moeten exploitanten van laadpalen de tariefinformatie vrijgeven. Bovendien moet op elke laadpaal het oplaadtarief duidelijk zichtbaar zijn. Er zijn verschillende apps en overzichten te vinden met de actuele oplaadtarieven, waaronder https://laadpastop10.nl/.

Snelladen elektrische auto

De duurste manier om uw elektrische auto op te laden is via een snellader. Voordeel is wel dat de accu binnen 20 á 40 minuten tot 80% is opgeladen en u weer verder kunt. De gemiddelde prijs voor het snelladen ligt op € 0,60 per kWh.

Kosten van een laadpas

Bij een openbare laadpaal is een pasje of app nodig om de laadpaal te activeren en het opladen te betalen. In Nederland zijn diverse aanbieders elk met hun eigen tarieven. Toch zijn er ook alternatieven die u kunt gebruiken om uw auto op te laden. Als u bijvoorbeeld uw pasje bent vergeten. Bekijk hier meer opties voor opladen zonder pas.