overig

Subsidie elektrische rijden 2023 - particulieren

De Nederlandse overheid stimuleert het elektrisch rijden. Om de aankoop en het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren zijn er zowel voor particulieren als voor ondernemers en zakelijke rijders diverse fiscale regelingen en subsidies.Op deze pagina leest u meer over de fiscale regelingen en subsidies voor particulieren. 

Subsidieregeling elektrische personenauto's particulieren (SEPP)

Deze subsidieregeling geldt voor de aankoop of lease van een nieuwe en gebruikte volledig elektrische personenauto in de kleinere en compacte middenklasse aangekocht op of na 1 januari 2023.  

Bedragen

Voor 2023 zijn de subsidiebedragen vastgesteld op:

  • € 2.000 voor gebruikte elektrische personenauto’s koop of  private lease;
  • € 2.950 voor nieuwe elektrische personenauto’s koop of private lease.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) geregistreerd in het kentekenregister van het RDW is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd.

Bekijk nu de volledige subsidieregeling op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

PBM-vrijstelling

Elektrische auto’s (volledig elektrisch) zijn vrijgesteld van de belasting voor personenauto’s en motorrijwielen (PBM). Bekijk nu de website van de belastingdienst voor meer informatie en het overzicht van de PBM-vrijstelling situaties.

MRB-vrijstelling

Volledig elektrische auto’s moeten ook geen motorrijtuigenbelasting betalen in Nederland. Wanneer uw elektrische auto een CO2- uitstoot heeft van 1 tot 50 gram per kilometer geldt een halftarief. Meer informatie over deze regeling vindt u op de website van de belastingdienst.