Zijn zonnepanelen op dit moment en na 2027 nog wel rendabel?

Bij steeds meer energieleveranciers rekenen ze terugleverkosten en vanaf 2027 is de salderingsregeling niet meer van toepassing: zijn zonnepanelen vanwege deze redenen nog wel financieel interessant?  Wij zetten de belangrijkste punten op een rijtje, met deze informatie maken wij u duidelijk dat de paniek over de voorgenomen maatregelen onnodig is.

Kort overzicht:

  • Het verbod op terugleverkosten zodra de salderingsregeling stopt, voorkomt dubbele kosten voor huishoudens.
  • Zonnepanelen blijven financieel aantrekkelijk ondanks de invoering van terugleverkosten en de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling vanaf 2027.
  • Zelfconsumptie is nog steeds een belangrijke factor in het besparen op energiekosten, waardoor de besparingen aanzienlijk blijven.
  • Met zowel dynamische als vaste energiecontracten levert de investering van zonnepanelen voordelen op.
  • De daling die verwacht wordt van energiebelasting tot 2030 vermindert de impact van de beëindiging van de salderingsregeling.
  • Investeren in thuisbatterijen kan de zelfconsumptie verder verhogen en de afhankelijkheid van het stroomnet verminderen, waardoor de voordelen van zonnepanelen toenemen.

Impact van terugleverkosten en de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling

Sinds 2023 brengen steeds meer energiebedrijven terugleverkosten in rekening voor de stroom die u met zonnepanelen opwekt en aan het net teruglevert. Deze kosten zijn bedoeld om bij te dragen aan het onderhoud van het elektriciteitsnet. Huishoudens kunnen deze kosten vermijden door opgewekte stroom direct zelf te gebruiken, wat financieel voordeliger is en ook belasting bespaart. Lees meer over terugleverkosten.

In mei 2024 kondigde het kabinet aan de salderingsregeling per 2027 te willen beëindigen. De huidige regeling laat zonnepaneelbezitters hun teruggeleverde stroom verrekenen met eigen verbruik, wat de energierekening verlaagt. Na 2027 wordt direct verbruik nog belangrijker om optimaal te besparen met zonnepanelen. Lees meer over de salderingsregeling.

Impact van terugleverkosten en de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling

Terugleverkosten in plaats van salderen

Het is duidelijk dat terugleverkosten een reactie van energiebedrijven is op het bestaan van de salderingsregeling. Daarom heeft de Tweede Kamer besloten dat terugleverkosten verboden worden op het moment dat de salderingsregeling stopt. Huishoudens met zonnepanelen krijgen dus niet met beide zaken tegelijk te maken krijgen.

De salderingsregeling verplicht energieleveranciers om een vergoeding te betalen voor uw teruggeleverde stroom, dezelfde als het tarief waarvoor je ook stroom van het net afneemt.

Terugleverkosten in plaats van salderen

Besparing van energiekosten

De stroom die u direct in huis verbruikt is net zo belangrijk als de waarde van de stroom die u teruglevert. Dat is namelijk de goedkoopste stroom die er is. U hoeft geen stroom af te nemen van het net en betaalt dus niets voor deze stroom. Geen boetes, geen energiebelasting en geen boetes. De stroom is gratis direct vanuit uw zonnepanelen naar uw huis.

Een set van 10 zonnepanelen dekt zo 40% van uw jaarlijkse energieverbruik. Dus: bij een jaarlijks verbruik van 5.000 kilowattuur besparen zonnepanelen je hiermee al €600 per jaar! Dit staat los van wel of niet salderen en wel of geen terugleverkosten.

Daling van energiebelasting

Hoe hoger de energiebelasting, hoe groter de impact van wel of niet salderen is. Op Prinsjesdag in 2024 is bekend gemaakt dat de energiebelasting op stroom in 2025 met bijna €0,01 per kWh daalt. Ook werd in de Rijksfinanciën in 2023 vastgelegd dat de energiebelasting op elektriciteit tot en met 2023 afneemt, van bijna 11 cent per kWh (incl. btw) in 2024 naar bijna 8 cent in 2030. Dit om consumenten ertoe te verleiden om niet-elektrische systemen en apparaten te vervangen door elektrische varianten. 

Dynamisch en vast contract met zonnepanelen

Door uw eigen stroom op te wekken bespaart u op energiekosten, ongeacht of u kiest voor een dynamisch of vast energiecontract. Ook verlaagt u uw afhankelijkheid van wisselende marktprijzen.

Bij een dynamisch energiecontract, waar stroomtarieven per uur en gastarieven dagelijks veranderen, kunnen zonnepanelen nog meer besparing en flexibiliteit bieden. Op momenten van lage prijzen kunt u zelf stroom gebruiken. Lees hier meer over een dynamisch energiecontract

Bij een vast energiecontract bieden zonnepanelen een andere manier zekerheid. Een vast contract zorgt ervoor dat de tarieven tijdens de looptijd niet veranderen, waardoor u precies weet wat u maandelijks betaalt. Dankzij uw zonnepanelen kunt u uw energiekosten structureel verlagen, omdat u minder stroom van het net afneemt. Zelfs als de marktprijzen stijgen, blijft uw energierekening relatief stabiel dankzij de elektriciteit die u zelf produceert.

Conclusie: zonnepanelen blijven financieel aantrekkelijk

Dat wil zeggen: ondanks de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling vanaf 2027 en de invoering van de terugleverkosten, blijven zonnepanelen financieel interessant. Na het eindigen van de salderingsregeling blijft een gunstige terugverdientijd van hooguit 8,4 jaar overeind. Dat komt onder andere door het verbod op terugleverkosten op het moment dat de salderingsregeling stopt, waardoor huishoudens  niet met dubbele kosten worden geconfronteerd. Daarnaast is zelfconsumptie nog steeds een belangrijke factor in de besparing op energiekosten. Zowel met dynamische als vaste energiecontracten levert het investeren in zonnepanelen voordelen op, waardoor de onrustigheid rondom de nieuwe maatregelen niet nodig is.

Thuisbatterij als aanvulling op uw zonnepanelen

Een interessante optie voor huishoudens met zonnepanelen, vooral na de afschaffing van de salderingsregeling en de invoering van terugleverkosten, is de installatie van een thuisbatterij. Een thuisbatterij stelt u in staat om de overtollige energie die uw zonnepanelen overdag opwekken op te slaan en deze op een later tijdstip te gebruiken. Dit verminderd de afhankelijkheid van het stroomnet en verhoogt de zelfconsumptie. Bekijk ons assortiment thuisbatterijen.

Subsidies en financiële voordelen voor zonnepanelen

Wist u dat er naast de besparing op uw energierekening ook subsidies en financiele voordelen beschikbaar zijn voor het aanschaffen van zonnepanelen? Lees meer over de actuele subsidies en financiële voordelen

Geld besparen op uw energierekening
Milieuvriendelijke energie opwekking
Meerwaarde voor uw woning

De beste zonnepanelen bij ABC Zonnepanelen

ABC zonnepanelen is leverancier en partner van de beste merken voor zonnepanelen. Zo bent u verzekerd van hoge kwaliteit. Wij zijn erkend installateur van alle merken die we verkopen.

ABC Zonnepanelen scoort een 4,1 uit 5 op basis van 35 beoordelingen!