overig

Zonnepanelen schoonmaken? Waarom, wanneer en hoe vaak?

Uw zonnepanelen wel of niet schoonmaken? Wij raden regelmatig reinigen van uw zonnepanelen aan voor optimaal rendement. Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen met betrekking tot het schoonmaken van zonnepanelen om hun efficiëntie te behouden en de levensduur te verlengen.

Waarom uw zonnepanelen schoonmaken?

Het schoonmaken van zonnepanelen is van essentieel belang om de optimale prestaties van uw zonnesysteem te behouden. Vuil, stof, bladeren, vogelpoep en andere verontreinigingen kunnen zich in de loop van de tijd op het oppervlak van de panelen ophopen. Deze ophoping kan de hoeveelheid zonlicht verminderen die door de zonnecellen wordt geabsorbeerd, waardoor de energieproductie afneemt. Door regelmatig schoon te maken, kunt u ervoor zorgen dat uw zonnepanelen maximaal rendement behalen.

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

De frequentie van het schoonmaken van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van de locatie en de omgevingsfactoren. Over het algemeen wordt aanbevolen om uw zonnepanelen minstens één tot twee keer per jaar schoon te maken. Als uw zonnepanelen zich echter bevinden in een stoffige of vuile omgeving, zoals nabij een bouwplaats of landbouwgebied, kan vaker schoonmaken nodig zijn, mogelijk om de drie tot zes maanden.

Hoe zonnepanelen schoonmaken?

Het schoonmaken van zonnepanelen is een relatief eenvoudig proces, maar er zijn enkele belangrijke richtlijnen om in gedachten te houden:

 

  • Veiligheid eerst: Schakel uw zonnesysteem uit voordat u begint met schoonmaken. Dit voorkomt elektrische ongelukken en mogelijke schade aan de panelen.
  • Tijdstip van schoonmaken: Doe dit bij voorkeur 's ochtends vroeg of laat in de middag wanneer de zonnepanelen koel zijn. Het schoonmaken van warme panelen kan resulteren in snelle droging van het water en strepen achterlaten.
  • Gebruik geen schurende materialen of hogedrukspuit: Gebruik een zachte borstel, spons of een zachte doek om vuil en stof voorzichtig te verwijderen. Vermijd het gebruik van schurende materialen, zoals staalwol of harde borstels, die het oppervlak van de panelen kunnen beschadigen. Ook het gebruik van een hogedrukspuit wordt afgeraden.
  • Water: Gebruik osmosewater (kalkvrij water) om vlekken op de panelen te voorkomen. Leidingwater kan mineralen bevatten die resten kunnen achterlaten.
  • Wees voorzichtig met reinigingsmiddelen: In de meeste gevallen is het gebruik van reinigingsmiddelen niet nodig en wordt het zelfs afgeraden. Als er een specifieke verontreiniging is die moeilijk te verwijderen is, raadpleeg dan de fabrikant van de zonnepanelen voor aanbevelingen. Indien uw zonnepanelen droog zijn raden we aan eerst proberen uw zonnepanelen te reinigen zonder water.

Zelf uw zonnepanelen schoonmaken?

U kunt prima zelf uw zonnepanelen schoon spoelen met kalkvrij water, zoals osmosewater. Ook het controleren van de bedrading kunt u prima zelf. Op deze manier draagt u door minimaal onderhoud maximaal bij aan de levensduur en opbrengst van uw zonnepanelen. Vraag wel altijd uw installateur om schoonmaakadvies, want een kras is snel gemaakt en u dient speciale schoonmaakproducten te gebruiken.

Uitbesteden aan ABC Zonnepanelen?

ABC Zonnepanelen voert graag het jaarlijkse onderhoud uit. Wij reinigen uw zonnepanelen met een speciaal reinigingsmiddel dat de vuilafstotende laag niet aantast. Bovendien gebruiken we een telescoop wisser die geen krassen achterlaat en beschikken we over valbeveiliging voor de reiniging van zonnepanelen op schuine daken.

Uw zonnepanelen laten schoonmaken door ABC Zonnepanelen? Bel 0115 -72 99 98 voor het maken van een schoonmaakafspraak.

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen brengen het meeste op in de maanden april tot en met oktober. Om optimaal van deze opbrengst te profiteren adviseren we uw zonnepanelen in maart schoon te laten maken. In ieder geval is het begin van de lente de beste tijd om uw zonnepanelen schoon te maken.

Vragen over het schoonmaken van uw zonnepanelen?

Als u nog meer vragen heeft of professionele hulp nodig heeft bij het onderhoud van uw zonnesysteem, aarzel dan niet om contact op te nemen met het ABC Zonnepanelen-team. Wij staan altijd klaar om u te helpen uw zonnestroominstallatie in topconditie te houden!