overig

Zonnepanelen in de schaduw plaatsen?

Het is over het algemeen niet ideaal om zonnepanelen in de schaduw te plaatsen, omdat schaduw de efficiëntie van de panelen aanzienlijk kan verminderen. Zonnepanelen wekken elektriciteit op door zonlicht om te zetten in energie, dus als ze in de schaduw staan, ontvangen ze minder zonlicht en produceren ze minder elektriciteit.

Opbrengst zonnepanelen in de schaduw

Wanneer een deel van een zonnepaneel in de schaduw staat, kan dit een domino-effect hebben op de rest van de panelen die ermee verbonden zijn. Dit komt doordat zonnepanelen meestal zijn aangesloten in een reeks, en de stroom die wordt gegenereerd beperkt wordt door het zwakste paneel in de reeks. Een enkel schaduwrijk paneel kan de prestaties van het hele systeem negatief beïnvloeden.

Als het echter niet mogelijk is om schaduw volledig te vermijden, zijn er enkele mogelijke oplossingen. Een optie is het gebruik van micro-omvormers of power optimizers. Deze apparaten kunnen individuele panelen optimaliseren, waardoor het effect van schaduw op de rest van het systeem wordt verminderd. Een andere optie is het plaatsen van de zonnepanelen in een positie waar ze de minste tijd in de schaduw doorbrengen, bijvoorbeeld door ze te oriënteren naar het meest zonovergoten deel van het dak.

Waardevol of niet?

Het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen in de aanwezigheid van schaduw is een complex proces, omdat de effecten van schaduw sterk variëren afhankelijk van de specifieke situatie. Het is het beste om een professionele zonnepaneelinstallateur te raadplegen, omdat wij gespecialiseerde software en kennis hebben om nauwkeurige opbrengstberekeningen te maken.

Natuurlijk komen we ook graag bij u bekijken of het in uw specifieke situatie wel of niet waardevol is om zonnepanelen te plaatsen.

Neem contact met ons op

Twijfelt u over de hoeveelheid schaduw of weet u niet zeker of de schaduw veel invloed heeft op uw rendement? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op en laat u adviseren door ABC Zonnepanelen. ABC Zonnepanelen staat graag voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en om passend advies te geven. U kunt ons bereiken via info@abczonnepanelen.nl.