overig

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Voordat u in zonnepanelen investeert, is het belangrijk om te weten welke regels voor u gelden. Vaak krijgen we de vraag of er een vergunning nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen vergunning wel of niet nodig?

Of u een vergunning nodig heeft voor zonnepanelen hangt af van uw regio, woning en lokale voorschriften. Over het algemeen geld dat voor de meeste woningen geen vergunning nodig is. De uitzondering hierop zijn monumentale panden. Enkel gebouwen die onderdeel zijn van monumentenzorg vereisen een vergunning.

Weet u niet zeker of u of u beschikt over een monumentaal pand? Doe dan de vergunningscheck op www.omgevingsloket.nl en kom erachter of u een vergunning nodig heeft of niet.

Stappenplan:

Daarnaast kan het mogelijk zijn dat het plaatsen van zonnepanelen niet in het bestemmingsplan past. Om erachter te komen of je een vergunning nodig hebt, kun je de volgende stappen ondernemen:

  • Vraag de lokale overheid om informatie over de regels en vergunningen voor zonnepanelen in uw buurt. Bel hiervoor de gemeente, provincie of het bouw- en woningtoezicht.
  • Bekijk het bestemmingsplan van jouw locatie om te zien of je zonnepanelen mag plaatsen. Sommige gebieden hebben bepaalde regels met betrekking tot de esthetiek en het behoud van het landschap.
  • U kunt subsidies of hulp vragen bij de installatie van zonnepanelen. Naast vergunningen zijn er ook andere vormen van ondersteuning beschikbaar. Informeer hiernaar bij de lokale overheid of energieagentschappen.

Neem contact met ons op

Heeft u aan de hand van deze informatie over de vergunningen voor zonnepanelen nog vragen? Neem dan contact op met de helpdesk van ABC Zonnepanelen. Wij denken graag met u mee. U kunt ons bereiken via info@abczonnepanelen.nl.