overig

Kan ik BTW terugvragen op mijn thuisbatterij?

Ja, als particulier met een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract kun je in principe BTW terugvragen. Door energie in te kopen en te verkopen word je beschouwd als BTW-ondernemer. Dit stelt je in staat de BTW op de aanschaf van de thuisbatterij, installatie en aansturingssoftware terug te vragen.

Wanneer wordt u beschouwd als BTW ondernemer

U wordt beschouwd als BTW-ondernemer wanneer u regelmatig diensten levert waarvoor u een vergoeding ontvangt. In dit geval het verkopen en inkopen van de door u opgewekte energie. Het beheren van de thuisbatterij en het deelnemen aan de energiemarkt creëert een ondernemerschap voor BTW-doeleinden. 

Indien u de thuisbatterij enkel gebruikt voor eigen gebruik dan kunt u geen BTW terugvragen. 

BTW terugvragen over de aanschaf

U kunt in het jaar van aanschaf de BTW tterugvragen over de batterij, de installatie en de aansturingssoftware (hybride omvormer). Let op: U moet ook BTW afdragen maar dit komt neer op gemiddeld €15,00 per kWh vermogen van de thuisbatterij. Onder aan de streep is het dus interessant om uw BTW terug te vragen. 

Jaarlijkse BTW betaling

Ieder jaar dient er BTW afgedragen te worden, tenzij u gebruik kunt maken van de kleine ondermeningsregeling. 

Kleine ondernemingsregeling

De Kleine Ondernemersregeling (KOR) is bedoeld voor kleine ondernemers met een beperkte jaaromzet. Als u in aanmerking komt voor de KOR, kunt u kiezen tussen een vrijstelling van btw of een korting op het af te dragen btw-bedrag. De vrijstelling betekent dat u geen btw in rekening hoeft te brengen aan uw klanten, maar u kunt dan ook geen btw op uw kosten aftrekken. De korting is een vermindering van het af te dragen btw-bedrag.

Weten of u in aanmerking komt? Download onze folder BTW teruggave.